Verkkokaupassa ilmainen toimitus yli 50€ tilauksista

Välilevyn pullistuma

Välilevyn pullistuma on yksi yleisimmistä selkäkivun aiheuttajista. Itse sana välilevyn pullistuma voi luoda mielikuvan kivuliaasta, leikkaushoitoa vaativasta ja parantumattomasta vaivasta mutta asia ei suinkaan aina näin ole. Tässä kirjoituksessa pyrin avaamaan välilevypullistuman syntymekanismeja ja kerron, miten fysioterapeutti voi auttaa välilevyn pullistuman kuntoutuksessa. 

Aloitetaan hieman anatomiasta. Ihmisen selkärangassa on 7 kaula-, 12 rinta-, ja 5 lannenikamaa. Näiden nikamien välissä (poislukien kaularangan kaksi ylintä nikamaa) on välilevy. Se kiinnittyy ylä- ja alapuolella oleviin nikamiin rustoisen päätelevyn avulla. Välilevyn sisus koostuu geelimäisestä sisuksesta, nucleus pulposuksesta. Sen ympärillä on rustorakenne, annulus fibrosus, joka suojaa välilevyn sisusta ja antaa välilevylle vetolujuutta. Rakenteensa ansiosta välilevy mahdollistaa rangan joustavan liikkeen kierto-, ja taivutussuunnissa. Välilevy myös toimii ikään kuin iskunvaimentimena nikamien välissä.

Kuten kehomme kaikki muutkin kudokset, myös välilevy tarvitsee ravinteita, jotta se voi uusiutua. Välilevyissä ei ole verisuonia, joten ravintoaineet siirtyvät välilevyn sisälle päätelevyn kautta. Rangan liike tehostaa välilevyjen ravinnon saantia eli aineenvaihduntaa. Paikallaan ollessa vastaavasti välilevyjen aineenvaihdunta on hitaampaa. Tämä on yksi tärkeä syy pyrkiä välttämään pitkään paikallaan olemista.

Iän myötä välilevyihin alkaa tulla rappeumamuutoksia; välilevyjen nestemäärä vähenee ja nikamavälikorkeus madaltuu. Näitä rappeumamuutoksia alkaa selkärankaamme tulla jo nuoruudessa, ja ne kuuluvat luonnollisena osana kehomme vanhenemiseen. Rappeumamuutosten etenemistä vauhdittavat tupakointi, ylipaino ja liikunnan harrastamattomuus. Terveellisillä elintavoilla voi taas edistää välilevyjen hyvää kuntoa läpi elämän.

Kun välilevyn ulompi rakenne (annulus fibrosus) alkaa rappeumamuutosten edetessä heikkenemään, voi välilevymassa alkaa pullistua ulospäin. Tyypillisesti pullistuma syntyy esimerkiksi nostaessa jotain kumarassa asennossa, jolloin välilevyn takaosille kohdistuu voimakas paine. Pullistuman oireena voi olla paikallinen kipu pullistuma-alueella, tai kipu voi säteillä raajoihin. Jos pullistuma painaa hermojuurta, voi kivun lisäksi tulla puutumista tai lihasheikkouksia. Useimmiten välilevyn pullistuma on täysin oireeton. Tällöin välilevyn massa on työntynyt hieman ulospäin, muttei vielä ole kontaktissa hermojuurirakenteisiin tai pehmytkudoksiin. Onkin arvioitu, että koko väestötasolla välilevyn pullistuman esiintyvyys on 19-27%, mutta vain 1-3% ihmisistä se aiheuttaa oireita. Hyvä lihaskunto ja keskivartalon hallinta vähentävät välilevyperäisten kiputilojen ilmenemistä.  

Lääketieteessä välilevyn pullistuman vakavuutta arvioitaessa käytetään termejä protruusio, prolapsi ja sekvesteri. Protruusiossa välilevyn sisempi massa työntyy ulospäin, mutta se ei vielä ole ylittänyt nikamavälin ylä- tai alapuolta. Prolapsi eli välilevytyrä tarkoittaa taas sitä, että välilevyainetta siirtyy nikamavälin ulkopuolelle. Sekvesteri tarkoittaa, että välilevystä on irronnut pala. Sekä protruusio että prolapsi voivat olla täysin oireettomiakin, jos pullistunut välilevymassa ei ole kontaktissa selän hermojuurirakenteisiin tai pehmytkudoksiin, kuten edellä todettiin.

Lääkärin tai fysioterapeutin vastaanotolla voidaan tutkia, onko oireen taustalla mahdollisesti välilevyn pullistuma. Diagnoosi voidaan varmentaa magneetti- tai tietokonetomografiakuvauksella, mutta useimmiten tähän ei ole tarvetta. Suurin osa välilevyn pullistumista paranee ilman leikkaushoitoa. Välitöntä leikkaushoitoa vaatii cauda equina -oireyhtymä eli niin kutsuttu ratsupaikkaoireyhtymä. Tällöin lannerangan alueella sijaitseva hermokimppu vaurioituu. Oireina tällaisessa tilanteessa ovat muunmuassa virtsaamisen vaikeudet, ulosteenpidätyskyvyn häiriöt sekä puutuminen sisäreisien, peräaukon ja sukupuolielinten alueella.

Fysioterapian keinoin pystytään tehokkaasti lievittämään ja poistamaan välilevyn pullistumasta tulleita oireita. Akuuttivaiheessa tärkeintä on kivuttomien lepoasentojen ja liikkuvuusharjoitteiden tekeminen ja kipua aiheuttavien liikkeiden ja asentojen välttäminen. Kivun rajoissa tapahtuva liikkuminen on suositeltavaa välilevyjen aineenvaihdunnan lisäämiseksi ja lihaskunnon ylläpitämiseksi.

Fysioterapeuttimme ja osteopaattimme osaavat tutkia selkäsi ja antaa kohdennetut ja oikea-aikaiset kotiharjoitusohjeet, joilla saat kuntoutettua selkäsi parhaalla mahdollisella tavalla ilman leikkausta. 

Kirjoittaja: Kari-Pekka Sirkka, Fysioterapeutti

Lähteet: 

Jordon, J. 2009. Herniated lumbar disc. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907819/

Netter, F. 2010 Atlas of human anatomy, 5th edition

Takatalo, J. 2018. Lannerangan välilevyrappeumamuutokset. https://selkakanava.fi/selkakipu/mista-selkakipu-johtuu/selkasairauksia-ja-selkakivun-syita/valilevyrappeuma-diskusdegeneraatio/lannerangan-valilevyrappeumamuutokset

Purentalihashieronta, Nivelten mobilisointi  Ja Raajanivelten liikkuvuuden edistäminen

Pekka Timonen

Hei. Olen Pekka, koulutettu hieroja. Terveyden edistäminen kokonaisuudessaan on minulle suuri mielenkiinnonkohde. Erityisesti suorituskyvyn parantaminen sekä kehonhuolto tavoitteellisesti treenaaville on alaani. Autankin mielelläni myös treeniin, ravintoon, lepoon ja palautumiseen liittyvissä asioissa. Olen saanut hyvää palautetta napakoista otteista rentoutta unohtamatta, asiakkaan tarpeet ja toiveet huomioon ottaen. Liikunnallinen olen ollut aina, lajitaustaa on yleisurheilusta voima- ja kamppailulajeihin. 
 
Tervetuloa hierontaan! 
 
Erikoisosaaminen:
 
Purentalihashieronta
Nivelten mobilisointi 
Raajanivelten liikkuvuuden edistäminen
Koulutettu hieroja ja urheiluhieroja Fysioterapeuttiopiskelija

Mikko Happonen

Moi. Olen Mikko Happonen, koulutettu hieroja ja urheiluhieroja sekä toisen vuoden fysioterapeuttiopiskelija.  Ennen fysioterapeuttiopintojen alkua tein hierojan hommia 2 vuotta. Olen koko ikäni harrastanut monipuolisesti liikuntaa, mutta viimeiset vuodet ovat menneet erityisesti kiipeilyyn parissa. Alasta kiinnostuin liikunnallisen taustan ja omien urheiluvammojen hoidon myötä. Tätä kautta on tullut itselle halu auttaa muita osaamillani tavoilla ja pyrin jatkuvasti kehittämään itseäni sekä oppimaan uutta. 
 
Asiakkailtani olen saanut hyvää palautetta sopivan napakoista ja varman tuntuisista otteista. Käytän hieronnassa monipuolisesti klassisen- ja urheiluhieronnan otteita. Erityisesti kokemusta on niska-hartiaseudun vaivojen hoidosta, mutta työkaluja löytyy monipuolisesti koko kehon huoltoa varten. Fysioterapiaopintojen myötä olen saanut itseluottamusta erilaisten vaivojen tutkimisessa ja hoidossa. 
 
Tervetuloa rentoon, mutta napakkaan käsittelyyn!  
 
Erikoisosaaminen:  
Niska-hartiaseudun käsittely
Fysioterapeutti

Matias Ruotsalainen

Moikka, olen Matias Ruotsalainen, tammi-helmikuussa valmistuva fysioterapeutti. Harrastustaustaa urheilun parista löytyy monesta eri lajista, josta 7 vuotta hanmoodon parissa vietetty. Hanmoodon takia kiinnostukseni fysioterapia-alaa kohtaan alkoi, koska siellä jouduin miettimään miten keho toimii missäkin tilanteessa.

Viime syksyn aikana suoritin Fysiomakerilla neljä kuukautta kestäneen harjoittelun. Harjoittelun aikana syvensin osaamistani manuaaliseen terapiaan ja hierontaan. Sain harjoittelun aikana hyvää palautetta hieronnastani ja napakoista otteistani.

Mielenkiinnon kohteitani ovat tuki- ja liikuntaelimistön vaivat ja niiden ennaltaehkäisy. Vastaanotolla kohtaan sinut yksilöllisesti ja huomioin toiveesi ja tavoitteesi.

Tervetuloa käsittelyyn!

Erikoisosaaminen:

Stressikäsittely

Saa 5€ alennusta hieronnasta!

Tilaa uutiskirjeemme ja saat seuraavasta hieronnasta 5 euron alennuksen. Alennus voidaan käyttää vain kerran.

Fysioterapeutti

Kari-Pekka Sirkka

Morjens! Olen Kari-Pekka Sirkka, vuonna 2012 Tampereen Ammattikorkeakoulusta valmistunut fysioterapeutti. 
Iisalmessa syntynyt, savolainen sydämeltäni. Vastaanotolleni voit tulla erilaisten tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen hoitoon.

Pyrin työssäni etsimään tarkasti vaivojen alkuperäiset syyt, olivat ne jonkin lihasten heikkoudesta tai vaikka fascioiden kireydestä johtuvia. Ohjaan asiakkaalleni täsmälliset harjoitteet ja käytän hoidon mukana tarvittaessa manuaalisia käsittelytekniikoita, akupunktiota, teippausta ja fysikaalisia hoitoja.

Vapaa-ajallani minua pitävät kiireisenä kaksi pientä lastani. Urheilutaustaa minulta löytyy kamppailu-urheilun parista, viime vuosina harjoitteluni on ollut pääasiassa kuntosaliharjoittelua.

Tervetuloa vastaanotolleni!

Erikoisosaaminen:
-Niska-hartiaseudun kiputilat
-Alaselän kiputilat
-Olkapään kiputilat
-Polvikivut
-Akupunktio
-Purentalihaskäsittely

Lisäkoulutukseni:
-Fasciarautahieronta
-Purentalihasten fysioterapia
-Voimaharjoittelusta ja valmentavasta fysioterapiasta apua tulokselliseen fysioterapiaan
-Hoitava Hengitys
-Selkärangan manuaalisen tutkimisen ja hoidon peruskurssi (C1-2 OMT -kurssi)
-Voimaharjoittelun perusteet fysioterapeuteille
-Kinetic Control: alaselkä-lonkka & niska-olkapää
-Fasciakäsittely ( Anatomy trains)
-Akupunktio
-Mekaanisen diagnosoinnin ja terapian kansainvälinen perustutkinto (cert. MDT, McKenzie)