Rintakehän kiputilat ovat yleisiä, ja tuki- ja liikuntaelimistössä voi olla useita oireita aiheuttavia tekijöitä. Rintakehän kipu voi johtua esimerkiksi pehmytkudoksista, kuten lihasten erilaisista jännitystiloista tai rintarangan ja kylkiluiden nivelrakenteista. Tässä tekstissä keskitytään nimenomaan rintarangasta peräisin oleviin rintakehän kiputiloihin.
Selkärangan anatomiaa
Selkäranka jaetaan kaularankaan, rintarankaan ja lannerankaan sekä risti- ja häntäluuhun. Kaularanka koostuu seitsemästä kaulanikamasta, rintaranka kahdestatoista rintanikamasta ja lanneranka viidestä lannenikamasta. Kaulanikamat ja lannenikamat muodostavat rankaan lordoosin eli notkon eteenpäin. Rintanikamat puolestaan muodostavat kyfoosin eli taaksepäin työntyvän rangan kaareuman. Selkärangan jokainen nikama liittyy toisiinsa fasettinivelten avulla. Selän muita luisia rakenteita ovat 12 paria kylkikuita, jotka kiinnittyvät rintanikamiin.
Rintarangan vaivojen syyt ja oireet
Rakenteensa ja niveltyvien kylkiluiden vuoksi rintarangan liikkuvuus on rajoittuneempaa verrattuna esimerkiksi kaularankaan. Rintaranka saattaa siis jäykistyä helposti, ja tätä jäykistymistä lisää staattiset asennot kuten pitkään paikallaan samassa asennossa istuminen. Usein rintarangan kiputilat ja siihen liittyvät oireet johtuvat juuri jäykistyneestä rintarangasta.
Rintarangan vaiva voi aiheuttaa oireita sekä paikallisesti yläselässä että muuallakin kehossa kuten niska-hartiaseudulla ja rintakehässä. Oireita voivat olla mm. niska-hartiakivut, päänsärky, pinnallinen hengitys ja tunne, ettei henki kulje. Rintarangan kiputiloissa kipua voi esiintyä paikallaan ollessa, mutta myös liikkeen yhteydessä.
Monesti puhutaan rintarangan fasettilukosta ja siihen liittyvästä kivusta, mutta mitä tämä sitten oikein tarkoittaa? Aiemmin mainitsinkin kuinka selkärangan nikamat liittyvät toisiinsa fasettinivelten avulla. Näiden fasettinivelten tehtävänä on vakauttaa rangan liikkeitä, mutta myös mahdollistaa selkärangan vapaa ja kivuton liike. Fasettinivelet ovat alttiita rasittumiselle, kulumiselle ja jäykistymiselle, ihan niin kuin kehon muutkin nivelet. Jäykistynyt tai vaurioitunut fasettinivel voi jäädä jumiin eli lukkiutua rangan liikkeiden aikana ja tällöin puhutaan fasettilukosta. Rintarangan fasettinivelkipu alkaa usein äkillisesti ja on useimmiten toispuoleista, kipua saattaa voimistaa rangan kierto- ja taivutusliikkeet. Muita tyypillisiä oireita on liikerajoitus ja hengityksen aikana tuntuva kipu, joka voi säteillä rintakehään. Lukkiutunut fasettinivel voi aiheuttaa myös ympäröivien lihasten lihaskramppeja.
Rintarangan vaivojen hoito ja kuntoutus
Kuinka rintarangan kiputilasta voi päästä eroon tai saada oireet lievittymään? Kuinka puolestaan me Fysiomakerilla voimme olla avuksi rintarankaongelmissa? Oireiden ilmaantuessa hoitoon kannattaa hakeutua mahdollisimman pian. Hoito aloitetaan haastattelulla sekä tutkimisella ja se suunnitellaan ja toteutetaan aina yksilöllisesti asiakkaan tarpeet ja tavoitteet huomioiden. Rintarangan vaivojen ja kiputilojen hoidon tavoitteena on helpottaa oireita, lievittää kipua ja vähentää asiakkaan toimintarajoitteita. Fysioterapiassa tyypillisiä hoitomuotoja rintarangan ongelmissa ovat manuaalinen hoito eli pehmytkudoskäsittelyt ja nivelten mobilisointi sekä liikuntahoito ja asiakkaan yleinen ohjaus ja neuvonta tilanteessa. Rangan kivun hoidossa tehokkaaksi on todettu manuaalisen hoidon ja liikuntahoidon yhdistäminen. Manuaalisella hoidolla pyritään lisäämään liikkuvuutta sekä vähentämään kipua ja lihasten jännitystiloja, ja näin ollen mahdollistamaan asiakkaan omatoiminen harjoittelu. Harjoitusmuotoja, joita rintarangan/rintakehän kiputilojen hoidossa yleisesti käytetään ovat erilaiset liikkuvuus- ja rentoutusharjoitteet sekä vahvistavat ja aktivoivat harjoitteet. Harjoittelun tavoitteena on puolestaan pitää yllä manuaalisen hoidon tuloksia. Lisäksi tärkeää on yleinen liikuntaohjaus ja mahdollisten arjen kuormitustekijöiden läpikäynti, joilla voi olla vaikutusta oireiden aiheutumiseen. Fysioterapiassa luodaan asiakkaalle yksilöllinen hoitosuunnitelma eli valitaan näistä hoitomuodoista tilanteeseen sopivat ja suunnitellaan harjoitteet, jotka sopivat asiakkaan vaivaan, arkeen ja tarpeisiin.
Kirjoittaja: Fysioterapeutti Reetta Silvasti
Lähteet:
Hengitysliitto julkaisuaika tuntematon. Rintaranka liikkuvaksi. Verkkojulkaisu. https://www.hengitysliitto.fi/elamanlaatu-ja-hyvinvointi/hengityssairaan-liikunta/suositeltavia-liikuntatapoja/rintaranka-liikkuvaksi/
Kauranen, Kari 2021. Fysioterapeutin käsikirja. 4. uudistettu painos. Helsinki: Sanoma Pro Oy.
Selkäliitto julkaisuaika tuntematon. Fasettinivelet vakauttavat selkärangan liikettä. Verkkojulkaisu. https://selkakanava.fi/selkakipu/mista-selkakipu-johtuu/alaselkakivun-tarkkaa-syyta-ei-aina-tunneta/fasettinivelet-vakauttavat-selkarangan-liiketta
Takatalo, Jani, Rytkönen, Peetu & Hirvimäki, Mikko 2021. Rintakehän tuki- ja liikuntaelinperäiset kiputilat. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim. Verkkojulkaisu. https://www.duodecimlehti.fi/duo16239