Verkkokaupassa ilmainen toimitus yli 50€ tilauksista

Purentalihasongelmat ja niiden hoito

Purentaelimistön toimintahäiriöt (TMD)

Purentaelimistön toimintahäiriöt (TMD) on yleisnimitys leukanivelten, purentalihasten, hampaiston ja niiden läheisesti liittyvien kudosten kiputiloille sekä toimintahäiriöille. Purentaelimistön vaivat luokitellaan nivelperäisiin kiputiloihin, lihasperäisiin kiputiloihin ja näiden yhdistelmiin.

Purentaelimistön aiheuttamia oireita esiintyy 25-50 %:lla aikuisväestöstä. Purentaelimistön kiputilojen taustalla on useimmiten monia tekijöitä, näitä ovat yleisimmin vammat, kuten hammastoimenpiteet esim. vaikeat hammaspoistot ja iskut leuan alueelle, anatomiset purentavirheet esim. avo- tai ristipurenta, bruksismi (hampaiden narskuttelu) ja psykososiaaliset tekijät, kuten stressi.

Purentalihasten anatomiasta

Puremalihakset kiinnittyvät kallon luiden eri osiin, kuten ohimoille, leukaan ja kasvojen alueelle.

Kuva 1. Kuvakaappaus Ess. Anatomy 5 -puhelinsovelluksessa.

Puremalihaksia, luita ja sisäelimiä ympäröivät lihaskalvorakenteet eli fasciat muodostavat kehossa erilaisia toiminnallisia sidekudosketjuja. Myös näiden lihaskalvorankenteiden kireydet voivat aiheuttaa purentalihasongelmia.

Tiesitkö, että purentalihasongelmat voivat vaikuttaa lantionpohjaan saakka lihaskalvokireyksien vuoksi tai päinvastoin, että lantionpohjan alueella olevat häiriöt voivat aiheuttaa purentalihasongelmia?

Tämä johtuu siitä, että yksi tärkeä lihaskalvolinja kulkee lantionpohjasta vatsan, rintakehän ja kaulan kautta leukaluulle saakka.

Kuva 2. Erilaisia fascialinjoja (muokattu). Thomas Myers, Anatomy Trains.

Bruksismi eli hampaiden kiristely ja narskuttelu

Bruksismi on hampaiden tahdosta riippumatonta puremalihasten työtä. Bruksismi on keskushermoston säätelemää hampaiden narskuttelua ja niiden yhteen puremista, mutta se voi olla myös lihasten jännitystä ilman hammaskontakteja. Eniten bruksismia esiintyy nuorilla ja nuorilla aikuisilla.

Bruksismi jaetaan päiväaikaiseen ja yöaikaiseen narskutteluun. Narskuttelun taustalla on yleensä merkittävä geneettinen tausta, mutta sillä on myös ulkopuolisia riskitekijöitä, kuten alkoholi- ja tupakkavalmisteet.

Bruksismi voi aiheuttaa monenlaisia tuntemuksia ja oireita, kuten ohimosärkyä, kipua leukavivelessä sekä niska- ja hartiaseudun kiputiloja.

Voisiko purentalihasten käsittely auttaa minua?

Voisi hyvinkin, jos

–  kärsit päänsärystä tai migreenistä

–  narskuttelet hampaitasi

–  jännität hampaitasi ja leukojasi yhteen

–  leukanivelen liikkeessä esiintyy liikerajoitusta, leuan lukkiutumista tai kipua

–  purentalihakset tuntuvat aroilta tai niissä esiintyy puutuneisuutta tai pistelyä

–  sinulla on hampaiden, korvien tai kasvojen alueella kiputiloja esim. “vettä korvassa” -tunnetta, tinnitusta, äänen käheyttä/karheutta, lieviä näkemisen häiriöitä ja valoarkuutta.

Purentavaivojen hoito

Purentalihasten käsittely on erinomainen tapa rentouttaa purenta- ja kasvojen alueen lihaksia. Alkuhaastattelun ja tutkimisen jälkeen purentalihaskäsittelyssä käsitellään tarpeen mukaan niska- ja hartiaseudun, kaulan, leuan, pään, rintakehän sekä kasvojen aluetta eli purentalihaksia. Purentalihaksia kasvojen alueelta käsitellään pintapuolelta hieroen sekä suun sisäisesti suojahanskoilla. Purentalihasten hoitoon voi kuulua tarpeen mukaan myös hengitykseen osallistuvien lihasten hierontaa, kuten vatsan, pallean ja kylkivälilihasten käsittely.

Tarvittaessa purentalihaskäsittelyihin erikoistuneet ammattilaiset antavat yksilöllisiä kotihoito-ohjeita purentalihasten rentouttamiseen liittyen, jotta voit jatkaa hoitoa kotona ja ylläpitää purentaelimistön hyvinvointia.

Suurin osa Fysiomakerin henkilökunnasta on koulutettu purentalihashierontaan, joten meiltä löytyy hyvin ammattilaisia auttamaan tässä vaivassa. Usein purentalihaskäsittelystä koetaan välitöntä helpotusta oireisiin jo yhdellä käsittelykerralla. Tervetuloa saamaan helpotusta oireisiin!

Kirjoittaja: Fysioterapeutti Elli Tuovinen

Lähteet:

Purentaelimistön kipu ja toimintahäiriöt (TMD), (2021)), Käypä Hoito suositus.

https://www.kaypahoito.fi/hoi50057

Bruksismi, hampaiden narskutus, (2022). Duodecim, Terveyskirjasto.

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00356

Purentaelimistö toimintahäiriö -luentomateriaali. Harri Rovio. Purentalihasten käsittely tekniikat -luentomateriaali. Harri Rovio.

Purentalihashieronta, Nivelten mobilisointi  Ja Raajanivelten liikkuvuuden edistäminen

Pekka Timonen

Hei. Olen Pekka, koulutettu hieroja. Terveyden edistäminen kokonaisuudessaan on minulle suuri mielenkiinnonkohde. Erityisesti suorituskyvyn parantaminen sekä kehonhuolto tavoitteellisesti treenaaville on alaani. Autankin mielelläni myös treeniin, ravintoon, lepoon ja palautumiseen liittyvissä asioissa. Olen saanut hyvää palautetta napakoista otteista rentoutta unohtamatta, asiakkaan tarpeet ja toiveet huomioon ottaen. Liikunnallinen olen ollut aina, lajitaustaa on yleisurheilusta voima- ja kamppailulajeihin. 
 
Tervetuloa hierontaan! 
 
Erikoisosaaminen:
 
Purentalihashieronta
Nivelten mobilisointi 
Raajanivelten liikkuvuuden edistäminen
Koulutettu hieroja ja urheiluhieroja Fysioterapeuttiopiskelija

Mikko Happonen

Moi. Olen Mikko Happonen, koulutettu hieroja ja urheiluhieroja sekä toisen vuoden fysioterapeuttiopiskelija.  Ennen fysioterapeuttiopintojen alkua tein hierojan hommia 2 vuotta. Olen koko ikäni harrastanut monipuolisesti liikuntaa, mutta viimeiset vuodet ovat menneet erityisesti kiipeilyyn parissa. Alasta kiinnostuin liikunnallisen taustan ja omien urheiluvammojen hoidon myötä. Tätä kautta on tullut itselle halu auttaa muita osaamillani tavoilla ja pyrin jatkuvasti kehittämään itseäni sekä oppimaan uutta. 
 
Asiakkailtani olen saanut hyvää palautetta sopivan napakoista ja varman tuntuisista otteista. Käytän hieronnassa monipuolisesti klassisen- ja urheiluhieronnan otteita. Erityisesti kokemusta on niska-hartiaseudun vaivojen hoidosta, mutta työkaluja löytyy monipuolisesti koko kehon huoltoa varten. Fysioterapiaopintojen myötä olen saanut itseluottamusta erilaisten vaivojen tutkimisessa ja hoidossa. 
 
Tervetuloa rentoon, mutta napakkaan käsittelyyn!  
 
Erikoisosaaminen:  
Niska-hartiaseudun käsittely
Fysioterapeutti

Matias Ruotsalainen

Moikka, olen Matias Ruotsalainen, tammi-helmikuussa valmistuva fysioterapeutti. Harrastustaustaa urheilun parista löytyy monesta eri lajista, josta 7 vuotta hanmoodon parissa vietetty. Hanmoodon takia kiinnostukseni fysioterapia-alaa kohtaan alkoi, koska siellä jouduin miettimään miten keho toimii missäkin tilanteessa.

Viime syksyn aikana suoritin Fysiomakerilla neljä kuukautta kestäneen harjoittelun. Harjoittelun aikana syvensin osaamistani manuaaliseen terapiaan ja hierontaan. Sain harjoittelun aikana hyvää palautetta hieronnastani ja napakoista otteistani.

Mielenkiinnon kohteitani ovat tuki- ja liikuntaelimistön vaivat ja niiden ennaltaehkäisy. Vastaanotolla kohtaan sinut yksilöllisesti ja huomioin toiveesi ja tavoitteesi.

Tervetuloa käsittelyyn!

Erikoisosaaminen:

Stressikäsittely

Saa 5€ alennusta hieronnasta!

Tilaa uutiskirjeemme ja saat seuraavasta hieronnasta 5 euron alennuksen. Alennus voidaan käyttää vain kerran.

Fysioterapeutti

Kari-Pekka Sirkka

Morjens! Olen Kari-Pekka Sirkka, vuonna 2012 Tampereen Ammattikorkeakoulusta valmistunut fysioterapeutti. 
Iisalmessa syntynyt, savolainen sydämeltäni. Vastaanotolleni voit tulla erilaisten tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen hoitoon.

Pyrin työssäni etsimään tarkasti vaivojen alkuperäiset syyt, olivat ne jonkin lihasten heikkoudesta tai vaikka fascioiden kireydestä johtuvia. Ohjaan asiakkaalleni täsmälliset harjoitteet ja käytän hoidon mukana tarvittaessa manuaalisia käsittelytekniikoita, akupunktiota, teippausta ja fysikaalisia hoitoja.

Vapaa-ajallani minua pitävät kiireisenä kaksi pientä lastani. Urheilutaustaa minulta löytyy kamppailu-urheilun parista, viime vuosina harjoitteluni on ollut pääasiassa kuntosaliharjoittelua.

Tervetuloa vastaanotolleni!

Erikoisosaaminen:
-Niska-hartiaseudun kiputilat
-Alaselän kiputilat
-Olkapään kiputilat
-Polvikivut
-Akupunktio
-Purentalihaskäsittely

Lisäkoulutukseni:
-Fasciarautahieronta
-Purentalihasten fysioterapia
-Voimaharjoittelusta ja valmentavasta fysioterapiasta apua tulokselliseen fysioterapiaan
-Hoitava Hengitys
-Selkärangan manuaalisen tutkimisen ja hoidon peruskurssi (C1-2 OMT -kurssi)
-Voimaharjoittelun perusteet fysioterapeuteille
-Kinetic Control: alaselkä-lonkka & niska-olkapää
-Fasciakäsittely ( Anatomy trains)
-Akupunktio
-Mekaanisen diagnosoinnin ja terapian kansainvälinen perustutkinto (cert. MDT, McKenzie)