Olkapään tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat Suomessa kolmanneksi yleisimpiä selkä- sekä niskakipujen jälkeen. Olkapäässä on paljon rakenteita, mitkä voivat oireilla. Tässä kirjoituksessa teemme tiiviin katsauksen olkanivelen labrum-vammaan.
Mikä on labrum?
Labrum tarkoittaa syyrustorengasta. Se toimii eräänlaisena tiivisteenä olkanivelessä. Olkapään labrum sijaitsee lapaluun kupin ympärillä, syventäen kuppia entisestään ja tehden siitä tiiviin. Olkanivelen kuppiin kiinnittyy pallomainen olkaluun pää, mitä labrumin lisäksi vahvistavat sekä tukevat useat siteet sekä monet lihasten jänteet. Lisäksi olkanivelen labrumin yläosasta lähtee hauiksen pitkän pään jänne.
Miten labrum-vaurio voi syntyä?
Labrum voi revetä ja tyypillisimmin se tapahtuu olkanivelen osittaisen tai täydellisen sijoiltaanmenon yhteydessä. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi liukkaalla talvisäällä liukastuminen, mitä seuraa kaatumisen vastaanottaminen käsillä, mikä aiheuttaa suurivoimaisen kontaktin olkaniveleen. Labrum-vaurio voi syntyä myös kulumisen yhteydessä. Olan yli menevissä heittolajeissa tai hartiatason yläpuolella tapahtuva toistuva työskentely voivat aiheuttaa labrumin rappeutumista. Kipua voi tuntua hauiksen lihasmassan alueella sekä olkanivelessä. Vaurion oireena voi olla kyseisen olkapään voimattomuutta sekä liikevajausta. SLAP-vaurio tarkoittaa labrumin yläosan repeämää, missä hauiksen pitkän pään jänne vaurioituu samassa.
Hoito ja kuntoutus
Kuten aiemmin mainittiin, labrum-vaurioissa voi ilmetä olkanivelen liikevajausta. Konservatiivinen kuntoutus voi sisältää olkanivelen liikelaajuuksien parantamista esimerkiksi heiluriharjoitteiden, passiivisten venytysten sekä aktiivisten liikkuvuusharjoitteiden myötä. Lapatuen vahvistavat harjoitteet, olkapään koordinaatiota kehittävät liikkeet sekä kiertäjänkalvosinlihasten vahvistaminen voivat olla osa kuntoutussuunnitelmaa. Leikkaustoimenpiteitä labrumille tehdään suurissa, oireilevissa tapauksissa. Leikkauksen jälkeinen kuntoutus tapahtuu liikkuvuuksien ja voimatasojen asteittaisena kehityksenä.
Alla esimerkkejä harjoitteista, jotka suunnitellaan yksilöllisesti riittävän haastaviksi, mutta ei liian kuormittaviksi.
Miksi fysioterapiaan?
Fysioterapeutin vastaanotolla saat juuri sinulle tarkoitetut, oikeanlaiset harjoitteet. Kuntoutuksessa on tärkeää huomioida kudosten paranemisprosessit. Kaikille eivät samat harjoitteet toimi ja siksi yksilöllinen fysioterapia takaa parhaimman lopputuloksen. Kivun huomioiminen kuntoutuksessa on tärkeää ja harjoitteiden tulee olla riittävän kevyitä, ettei paranemista jarruteta. Labrum-vauriota epäiltäessä voi fysioterapeutti tai muu tuki- ja liikuntaelinsairauksien ammattilainen tehdä erilaisia provokaatiotestejä tukeakseen oirekuvaan perustuvaa hypoteesia ja tarvittaessa ohjata asiakkaan lääkäriin. Lääkäri voi tarpeen mukaan magneettikuvantamisella varmistaa vaurion ja arvioida leikkauksen tarpeellisuutta.
Meillä Fysiomakerilla voit hakeutua fysioterapeutin vastaanotolle Kuopion ja Siilinjärven toimipisteillä. Ammattilaisemme voivat auttaa sinua olkapään kuntoutuksessa ja siihen liittyvissä kysymyksissä. Tapaamisen aikana tarvittaessa tehdään myös pehmytkudoskäsittelyä, missä voidaan hyödyntää faskiakuppeja tai faskiarautoja. Pääosin kuntoutus on kuitenkin toiminnallisesti ja itsenäisesti tapahtuvaa liikkumista, mikä on fysioterapeutin ”valvomaa”. Tervetuloa vastaanotolle!
Kirjoittaja: Fysioterapeutti Janne Okkonen
Lähteet:
Työterveyslaitos. 2024
Urheiluvammojen ehkäisy, hoito ja kuntoutus. 2021
Fysioterapeutin käsikirja. 2017