Verkkokaupassa ilmainen toimitus yli 50€ tilauksista

Olkanivelen labrum-vauriot

Olkapään tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat Suomessa kolmanneksi yleisimpiä selkä- sekä niskakipujen jälkeen. Olkapäässä on paljon rakenteita, mitkä voivat oireilla. Tässä kirjoituksessa teemme tiiviin katsauksen olkanivelen labrum-vammaan. 

Mikä on labrum?

Labrum tarkoittaa syyrustorengasta. Se toimii eräänlaisena tiivisteenä olkanivelessä. Olkapään labrum sijaitsee lapaluun kupin ympärillä, syventäen kuppia entisestään ja tehden siitä tiiviin. Olkanivelen kuppiin kiinnittyy pallomainen olkaluun pää, mitä labrumin lisäksi vahvistavat sekä tukevat useat siteet sekä monet lihasten jänteet. Lisäksi olkanivelen labrumin yläosasta lähtee hauiksen pitkän pään jänne. 

Miten labrum-vaurio voi syntyä?

Labrum voi revetä ja tyypillisimmin se tapahtuu olkanivelen osittaisen tai täydellisen sijoiltaanmenon yhteydessä. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi liukkaalla talvisäällä liukastuminen, mitä seuraa kaatumisen vastaanottaminen käsillä, mikä aiheuttaa suurivoimaisen kontaktin olkaniveleen. Labrum-vaurio voi syntyä myös kulumisen yhteydessä. Olan yli menevissä heittolajeissa tai hartiatason yläpuolella tapahtuva toistuva työskentely voivat aiheuttaa labrumin rappeutumista. Kipua voi tuntua hauiksen lihasmassan alueella sekä olkanivelessä. Vaurion oireena voi olla kyseisen olkapään voimattomuutta sekä liikevajausta. SLAP-vaurio tarkoittaa labrumin yläosan repeämää, missä hauiksen pitkän pään jänne vaurioituu samassa. 

Hoito ja kuntoutus

Kuten aiemmin mainittiin, labrum-vaurioissa voi ilmetä olkanivelen liikevajausta. Konservatiivinen kuntoutus voi sisältää olkanivelen liikelaajuuksien parantamista esimerkiksi heiluriharjoitteiden, passiivisten venytysten sekä aktiivisten liikkuvuusharjoitteiden myötä. Lapatuen vahvistavat harjoitteet, olkapään koordinaatiota kehittävät liikkeet sekä kiertäjänkalvosinlihasten vahvistaminen voivat olla osa kuntoutussuunnitelmaa. Leikkaustoimenpiteitä labrumille tehdään suurissa, oireilevissa tapauksissa. Leikkauksen jälkeinen kuntoutus tapahtuu liikkuvuuksien ja voimatasojen asteittaisena kehityksenä.

Alla esimerkkejä harjoitteista, jotka suunnitellaan yksilöllisesti riittävän haastaviksi, mutta ei liian kuormittaviksi.

Miksi fysioterapiaan?

Fysioterapeutin vastaanotolla saat juuri sinulle tarkoitetut, oikeanlaiset harjoitteet. Kuntoutuksessa on tärkeää huomioida kudosten paranemisprosessit. Kaikille eivät samat harjoitteet toimi ja siksi yksilöllinen fysioterapia takaa parhaimman lopputuloksen. Kivun huomioiminen kuntoutuksessa on tärkeää ja harjoitteiden tulee olla riittävän kevyitä, ettei paranemista jarruteta. Labrum-vauriota epäiltäessä voi fysioterapeutti tai muu tuki- ja liikuntaelinsairauksien ammattilainen tehdä erilaisia provokaatiotestejä tukeakseen oirekuvaan perustuvaa hypoteesia ja tarvittaessa ohjata asiakkaan lääkäriin. Lääkäri voi tarpeen mukaan magneettikuvantamisella varmistaa vaurion ja arvioida leikkauksen tarpeellisuutta. 

Meillä Fysiomakerilla voit hakeutua fysioterapeutin vastaanotolle Kuopion ja Siilinjärven toimipisteillä. Ammattilaisemme voivat auttaa sinua olkapään kuntoutuksessa ja siihen liittyvissä kysymyksissä. Tapaamisen aikana tarvittaessa tehdään myös pehmytkudoskäsittelyä, missä voidaan hyödyntää faskiakuppeja tai faskiarautoja. Pääosin kuntoutus on kuitenkin toiminnallisesti ja itsenäisesti tapahtuvaa liikkumista, mikä on fysioterapeutin ”valvomaa”. Tervetuloa vastaanotolle!

Kirjoittaja: Fysioterapeutti Janne Okkonen

Lähteet:

Työterveyslaitos. 2024

Urheiluvammojen ehkäisy, hoito ja kuntoutus. 2021

Fysioterapeutin käsikirja. 2017

Purentalihashieronta, Nivelten mobilisointi  Ja Raajanivelten liikkuvuuden edistäminen

Pekka Timonen

Hei. Olen Pekka, koulutettu hieroja. Terveyden edistäminen kokonaisuudessaan on minulle suuri mielenkiinnonkohde. Erityisesti suorituskyvyn parantaminen sekä kehonhuolto tavoitteellisesti treenaaville on alaani. Autankin mielelläni myös treeniin, ravintoon, lepoon ja palautumiseen liittyvissä asioissa. Olen saanut hyvää palautetta napakoista otteista rentoutta unohtamatta, asiakkaan tarpeet ja toiveet huomioon ottaen. Liikunnallinen olen ollut aina, lajitaustaa on yleisurheilusta voima- ja kamppailulajeihin. 
 
Tervetuloa hierontaan! 
 
Erikoisosaaminen:
 
Purentalihashieronta
Nivelten mobilisointi 
Raajanivelten liikkuvuuden edistäminen
Koulutettu hieroja ja urheiluhieroja Fysioterapeuttiopiskelija

Mikko Happonen

Moi. Olen Mikko Happonen, koulutettu hieroja ja urheiluhieroja sekä toisen vuoden fysioterapeuttiopiskelija.  Ennen fysioterapeuttiopintojen alkua tein hierojan hommia 2 vuotta. Olen koko ikäni harrastanut monipuolisesti liikuntaa, mutta viimeiset vuodet ovat menneet erityisesti kiipeilyyn parissa. Alasta kiinnostuin liikunnallisen taustan ja omien urheiluvammojen hoidon myötä. Tätä kautta on tullut itselle halu auttaa muita osaamillani tavoilla ja pyrin jatkuvasti kehittämään itseäni sekä oppimaan uutta. 
 
Asiakkailtani olen saanut hyvää palautetta sopivan napakoista ja varman tuntuisista otteista. Käytän hieronnassa monipuolisesti klassisen- ja urheiluhieronnan otteita. Erityisesti kokemusta on niska-hartiaseudun vaivojen hoidosta, mutta työkaluja löytyy monipuolisesti koko kehon huoltoa varten. Fysioterapiaopintojen myötä olen saanut itseluottamusta erilaisten vaivojen tutkimisessa ja hoidossa. 
 
Tervetuloa rentoon, mutta napakkaan käsittelyyn!  
 
Erikoisosaaminen:  
Niska-hartiaseudun käsittely
Fysioterapeutti

Matias Ruotsalainen

Moikka, olen Matias Ruotsalainen, tammi-helmikuussa valmistuva fysioterapeutti. Harrastustaustaa urheilun parista löytyy monesta eri lajista, josta 7 vuotta hanmoodon parissa vietetty. Hanmoodon takia kiinnostukseni fysioterapia-alaa kohtaan alkoi, koska siellä jouduin miettimään miten keho toimii missäkin tilanteessa.

Viime syksyn aikana suoritin Fysiomakerilla neljä kuukautta kestäneen harjoittelun. Harjoittelun aikana syvensin osaamistani manuaaliseen terapiaan ja hierontaan. Sain harjoittelun aikana hyvää palautetta hieronnastani ja napakoista otteistani.

Mielenkiinnon kohteitani ovat tuki- ja liikuntaelimistön vaivat ja niiden ennaltaehkäisy. Vastaanotolla kohtaan sinut yksilöllisesti ja huomioin toiveesi ja tavoitteesi.

Tervetuloa käsittelyyn!

Erikoisosaaminen:

Stressikäsittely

Saa 5€ alennusta hieronnasta!

Tilaa uutiskirjeemme ja saat seuraavasta hieronnasta 5 euron alennuksen. Alennus voidaan käyttää vain kerran.

Fysioterapeutti

Kari-Pekka Sirkka

Morjens! Olen Kari-Pekka Sirkka, vuonna 2012 Tampereen Ammattikorkeakoulusta valmistunut fysioterapeutti. 
Iisalmessa syntynyt, savolainen sydämeltäni. Vastaanotolleni voit tulla erilaisten tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen hoitoon.

Pyrin työssäni etsimään tarkasti vaivojen alkuperäiset syyt, olivat ne jonkin lihasten heikkoudesta tai vaikka fascioiden kireydestä johtuvia. Ohjaan asiakkaalleni täsmälliset harjoitteet ja käytän hoidon mukana tarvittaessa manuaalisia käsittelytekniikoita, akupunktiota, teippausta ja fysikaalisia hoitoja.

Vapaa-ajallani minua pitävät kiireisenä kaksi pientä lastani. Urheilutaustaa minulta löytyy kamppailu-urheilun parista, viime vuosina harjoitteluni on ollut pääasiassa kuntosaliharjoittelua.

Tervetuloa vastaanotolleni!

Erikoisosaaminen:
-Niska-hartiaseudun kiputilat
-Alaselän kiputilat
-Olkapään kiputilat
-Polvikivut
-Akupunktio
-Purentalihaskäsittely

Lisäkoulutukseni:
-Fasciarautahieronta
-Purentalihasten fysioterapia
-Voimaharjoittelusta ja valmentavasta fysioterapiasta apua tulokselliseen fysioterapiaan
-Hoitava Hengitys
-Selkärangan manuaalisen tutkimisen ja hoidon peruskurssi (C1-2 OMT -kurssi)
-Voimaharjoittelun perusteet fysioterapeuteille
-Kinetic Control: alaselkä-lonkka & niska-olkapää
-Fasciakäsittely ( Anatomy trains)
-Akupunktio
-Mekaanisen diagnosoinnin ja terapian kansainvälinen perustutkinto (cert. MDT, McKenzie)