Verkkokaupassa ilmainen toimitus yli 50€ tilauksista

Oletko koskaan miettinyt miten hengität?

Hengitys ja hengittäminen, asia jota harvemmin tulee arjessa huomioitua. Se johtuu pitkälti siitä, että hengittäminen tapahtuu automaattisesti ilman tiedostettua työtä. Entä miksi siihen kuitenkin kannattaisi kiinnittää huomiota?

Kurkataan ensin hieman anatomiaan ja fysiologiaan. Kaikki tietävät hengityksen olevan elossa pysymisen yksi edellytyksistä. Siihen kuuluvat sisään- ja uloshengitys, jolloin otamme happea sisään ja päästämme hiilidioksidia ulos. Sisäänhengitys on aktiivinen vaihe, jossa pallea sekä ulommat kylkivälilihakset tekevät työtä (tämä näyttäytyy vatsan ja rintakehän laajenemisena). Normaali uloshengitys taas on passiivinen vaihe, mikä perustuu sisäänhengityslihasten rentoutumiseen. Näiden päälihasten lisäksi meiltä löytyy useita apuhengityslihaksia, joita ovat mm. vatsalihakset sekä kaulan, niskan ja hartialinjan lihakset. 

Milloin apuhengityslihakset sitten aktivoituvat ja hengitys muuttuu? Kaikilla meillä ne työskentelevät mukana syvään hengittäessä (sisään ja ulos) sekä hengästyessä. Lisäksi hengityssairaudet, esim. astma ja keuhkoahtaumatauti, vaikeuttavat hengittämistä tietyin osin, jolloin apuhengityslihakset helpottavat työtä. Mainittakoon tässä yhteydessä myös long covid eli pitkittynyt koronatauti, jolla on erilaisia vaikutuksia keuhkojen toimintaan sekä hengitykseen. Fyysisten sairauksien lisäksi ovat mielenterveysongelmat, kuten masennus ja ahdistuneisuushäiriö, sekä erilaiset pelkotilat ja kipu. Myös kroonistunut stressi on noussut suureen rooliin nykypäivänä. Kaikki edellä mainitut voivat muuttaa hengityksen huomaamatta/tahtomatta pinnalliseksi ja raskaaksi, jolloin se keskittyy rintakehän yläosaan ja pallean käyttö jää vähäisemmälle. Pinnallinen ja nopea hengitys aktivoi sympaattista hermostoa (“taistele tai pakene” reaktio), joka viestittää aivoillemme vaaratilanteesta, vaikka fyysistä vaaraa ei olisikaan lähettyvillä. Tällöin kehomme on jatkuvassa valmiustilassa, mikä taas saattaa voimistaa jo olemassa olevia oireita ja pidempään kestäessä olla useammallakin tavalla haitaksi niin kehollemme kuin mielellemme. 

Vaikka hengittäminen tapahtuu automaattisesti, pystymme vaikuttamaan siihen osittain tahdonalaisesti. Hengitysharjoitteet ovat tästä hyvä esimerkki. Tänä päivänä pinnalle ovat nousseet hengityksen tunnistamisen ja säätelyn ympärille keskittyneet harjoitusmuodot kuten mindfulness ja jooga. Fysioterapiassa pystytään myös ohjaamaan oman hengityksen tunnistamista sekä erilaisia harjoitteita sen säätelyn tueksi. Fysioterapiasta saat keinoja mm. palleahengityksen opetteluun, rintarangan liikkuvuuden lisäämiseen sekä ryhdin huomioimiseen arjessa, mitkä ovat oleellinen osa vapaata ja helppoa hengittämistä. Tällaisen hengityksen esteenä voivat olla myös erilaiset lihaskireydet, joita pystytään helpottamaan hieronnalla.

Palataan vielä alkuperäiseen kysymykseen, miksi hengitystä kannattaisi huomioida ja sen säätelyä harjoittaa. Jos sympaattinen hermosto huolehti “taistele ja pakene” -reaktiosta, huolehtii parasympaattinen hermosto kehon rauhoittumisesta. Hengityksellä ja sen rauhoittamisella pystytään vaikuttamaan hermostoon, mikä puolestaan vaikuttaa sydämen sykkeeseen, verenpaineeseen jne., rentouttaen kehoa. Oppimalla hengityksesi tunnistamista ja säätelyä, saat optimoitua sen myös harjoitteluun. Etenkin lantionpohjan harjoittelussa hengityksellä on suuri rooli. Lisäksi itse hengityslihasten ja keuhkojen harjoittaminen on hyödyksi liikunnassa sekä keuhkosairauksien hoidossa. 

Jos koet kaipaavasi apua tai neuvoja hengitykseen liittyvissä asioissa, varaa aika osaaville fysioterapeuteillemme. Lisäksi meiltä löytyy omana palvelunaan stressikäsittely, joka pyrkii helpottamaan erityisesti kroonisen stressin myötä kuormittuvia kehon alueita, joihin kuuluvat mm. pallea ja apuhengityslihakset sekä lonkankoukistajat. Käynnillä tarkastellaan myös hengitystä, hengitystekniikkaa ja saat työkaluja ja harjoitteita tulevan stressin hallintaan, parempaan uneen ja palautumisen edistämiseen. 

Lämpimästi tervetuloa!

Kirjoittaja: Fysioterapeutti Krista Koivuniemi

Lähteet:

Hengitysliitto. 2020. Hengitä ja hengästy, Opas hengityssairaille turvallisesta liikunnasta. 

Hengitysliitto – Hengityä ja Hengästy

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. 2023. Pitkittynyt koronatauti eli long covid.

Pitkittynyt koronatauti eli long covid – THL

Mielenterveystalo. Kehon rauhoittaminen. Julkaisemisvuosi ja kirjoittajat tuntemattomat.

3. Kehon rauhoittaminen | Mielenterveystalo.fi

Fincham, G., Strauss, C. jne. 2023. Effect of breathwork on stress and mental health: A meta-analysis of randomised-controlled trials. Scientific reports. https://www.nature.com/articles/s41598-022-27247-y

Aivoliitto. Kähkönen, E. 2022. Vagushermot – isossa roolissa stressinhallinnassa.

Vagushermot – isossa roolissa stressinhallinnassa | Aivoliitto

Purentalihashieronta, Nivelten mobilisointi  Ja Raajanivelten liikkuvuuden edistäminen

Pekka Timonen

Hei. Olen Pekka, koulutettu hieroja. Terveyden edistäminen kokonaisuudessaan on minulle suuri mielenkiinnonkohde. Erityisesti suorituskyvyn parantaminen sekä kehonhuolto tavoitteellisesti treenaaville on alaani. Autankin mielelläni myös treeniin, ravintoon, lepoon ja palautumiseen liittyvissä asioissa. Olen saanut hyvää palautetta napakoista otteista rentoutta unohtamatta, asiakkaan tarpeet ja toiveet huomioon ottaen. Liikunnallinen olen ollut aina, lajitaustaa on yleisurheilusta voima- ja kamppailulajeihin. 
 
Tervetuloa hierontaan! 
 
Erikoisosaaminen:
 
Purentalihashieronta
Nivelten mobilisointi 
Raajanivelten liikkuvuuden edistäminen
Koulutettu hieroja ja urheiluhieroja Fysioterapeuttiopiskelija

Mikko Happonen

Moi. Olen Mikko Happonen, koulutettu hieroja ja urheiluhieroja sekä toisen vuoden fysioterapeuttiopiskelija.  Ennen fysioterapeuttiopintojen alkua tein hierojan hommia 2 vuotta. Olen koko ikäni harrastanut monipuolisesti liikuntaa, mutta viimeiset vuodet ovat menneet erityisesti kiipeilyyn parissa. Alasta kiinnostuin liikunnallisen taustan ja omien urheiluvammojen hoidon myötä. Tätä kautta on tullut itselle halu auttaa muita osaamillani tavoilla ja pyrin jatkuvasti kehittämään itseäni sekä oppimaan uutta. 
 
Asiakkailtani olen saanut hyvää palautetta sopivan napakoista ja varman tuntuisista otteista. Käytän hieronnassa monipuolisesti klassisen- ja urheiluhieronnan otteita. Erityisesti kokemusta on niska-hartiaseudun vaivojen hoidosta, mutta työkaluja löytyy monipuolisesti koko kehon huoltoa varten. Fysioterapiaopintojen myötä olen saanut itseluottamusta erilaisten vaivojen tutkimisessa ja hoidossa. 
 
Tervetuloa rentoon, mutta napakkaan käsittelyyn!  
 
Erikoisosaaminen:  
Niska-hartiaseudun käsittely
Fysioterapeutti

Matias Ruotsalainen

Moikka, olen Matias Ruotsalainen, tammi-helmikuussa valmistuva fysioterapeutti. Harrastustaustaa urheilun parista löytyy monesta eri lajista, josta 7 vuotta hanmoodon parissa vietetty. Hanmoodon takia kiinnostukseni fysioterapia-alaa kohtaan alkoi, koska siellä jouduin miettimään miten keho toimii missäkin tilanteessa.

Viime syksyn aikana suoritin Fysiomakerilla neljä kuukautta kestäneen harjoittelun. Harjoittelun aikana syvensin osaamistani manuaaliseen terapiaan ja hierontaan. Sain harjoittelun aikana hyvää palautetta hieronnastani ja napakoista otteistani.

Mielenkiinnon kohteitani ovat tuki- ja liikuntaelimistön vaivat ja niiden ennaltaehkäisy. Vastaanotolla kohtaan sinut yksilöllisesti ja huomioin toiveesi ja tavoitteesi.

Tervetuloa käsittelyyn!

Erikoisosaaminen:

Stressikäsittely

Saa 5€ alennusta hieronnasta!

Tilaa uutiskirjeemme ja saat seuraavasta hieronnasta 5 euron alennuksen. Alennus voidaan käyttää vain kerran.

Fysioterapeutti

Kari-Pekka Sirkka

Morjens! Olen Kari-Pekka Sirkka, vuonna 2012 Tampereen Ammattikorkeakoulusta valmistunut fysioterapeutti. 
Iisalmessa syntynyt, savolainen sydämeltäni. Vastaanotolleni voit tulla erilaisten tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen hoitoon.

Pyrin työssäni etsimään tarkasti vaivojen alkuperäiset syyt, olivat ne jonkin lihasten heikkoudesta tai vaikka fascioiden kireydestä johtuvia. Ohjaan asiakkaalleni täsmälliset harjoitteet ja käytän hoidon mukana tarvittaessa manuaalisia käsittelytekniikoita, akupunktiota, teippausta ja fysikaalisia hoitoja.

Vapaa-ajallani minua pitävät kiireisenä kaksi pientä lastani. Urheilutaustaa minulta löytyy kamppailu-urheilun parista, viime vuosina harjoitteluni on ollut pääasiassa kuntosaliharjoittelua.

Tervetuloa vastaanotolleni!

Erikoisosaaminen:
-Niska-hartiaseudun kiputilat
-Alaselän kiputilat
-Olkapään kiputilat
-Polvikivut
-Akupunktio
-Purentalihaskäsittely

Lisäkoulutukseni:
-Fasciarautahieronta
-Purentalihasten fysioterapia
-Voimaharjoittelusta ja valmentavasta fysioterapiasta apua tulokselliseen fysioterapiaan
-Hoitava Hengitys
-Selkärangan manuaalisen tutkimisen ja hoidon peruskurssi (C1-2 OMT -kurssi)
-Voimaharjoittelun perusteet fysioterapeuteille
-Kinetic Control: alaselkä-lonkka & niska-olkapää
-Fasciakäsittely ( Anatomy trains)
-Akupunktio
-Mekaanisen diagnosoinnin ja terapian kansainvälinen perustutkinto (cert. MDT, McKenzie)