Verkkokaupassa ilmainen toimitus yli 50€ tilauksista

Nesteytys

Alkukesä on ollut lämmin ja hellettä näyttäisi riittävän vielä loppukesällekin. Siispä tässä blogitekstissä ajankohtaista tietoa nesteytyksestä kesän kuumuuteen ja fyysiseen harjoitteluun liittyen.

Huono nestetasapaino aiheuttaa yleensä huonovointisuutta, päänsärkyjä ja lihaskramppeja. Tämä on hyvä pitää mielessä varsinkin kesähelteillä, kun nestettä poistuu kropasta enemmän jo pelkästään levossakin. Lisäksi hieronta kiihdyttää aineenvaihduntaa, minkä seurauksena nestettä poistuu kehosta. Hieronnan jälkeen tulisi siis muistaa juoda riittävästi vettä, varsinkin kesällä.

Elimistön nesteet ja nestetasapaino

Jopa yli puolet kehon painosta on vettä. Vesi on edellytys aineenvaihdunnalle, koska kaikki aineenvaihdunnan reaktiot tapahtuvat vesiliuoksissa. Vesi liikkuu elimistössä aktiivisesti ja vaihtuu jatkuvasti eri nestetilojen välillä. Tämä mahdollistaa ravintoaineiden kuljettamisen soluille ja kuona-aineiden poistamisen elimistöstä. Verestä noin 95 % on vettä. Veri on keskeisin ravintoaineiden, kuona-aineiden, hormonien ja kemiallisten viestiaineiden kuljetusjärjestelmä sekä elintärkeä immuunijärjestelmäntoimivuuden kannalta.

Elimistöstä poistuu päivän aikana nestettä hengitysilman, hien, virtsan ja ulosteen mukana. Nesteen poistumisen määrä on yksilöllistä ja riippuvainen syötävän ruoan, juomisen ja hikoilun määrästä. Elimistöstä poistuvaa nestettä korvataan pääosin juomalla enemmän nestettä. Päivittäisen nesteen poistumisen ja saannin täytyy olla tasapainossa, muuten ihminen kärsii nestehukasta tai liiallisesta nesteen kertymisestä.

Suolatasapaino ja elektrolyytit

Ihminen menettää elimistöstä myös suoloja varsinkin hien ja virtsan mukana. Natrium, kalium, kalsium, magnesium ja kloridi ovat suoloja eli kivennäisaineita. Näistä käytetään myös nimitystä ”elektrolyytit”. Voidaan sanoa, että tärkein suolatasapainoon vaikuttava elektrolyytti on natrium, joka väkevöittää nestettä ja aiheuttaa osmoosia, eli liikkumista kohti väkevämpää liuosta. Natrium on tärkeä elektrolyytti, koska se sitoo tehokkaasti vettä. Ilman natriumia vesi pääsisi karkaamaan elimistöstä.

Elimistön toiminnan kannalta on tärkeää, että nesteet ja suolat pysyvät tasapainossa. Elimistön vesipitoisuus vaikuttaa natriumin väkevyyteen veressä. Kehon nesteet laimenevat, jos elimistöön kertyy liikaa nestettä suhteessa natriumin määrään (Hyponatremia). Tämä voi johtaa verenpaineen laskuun ja aiheuttaa päänsärkyä, huonovointisuutta ja lihaskramppeja. Toisaalta taas natrium sitoo vettä ja liiallinen natriumin saanti ruokavaliosta (Hypernatremia) nostaa verenpainetta ja lisää riskiä sydän- ja verisuonisairauksille.

Veressä on normaalisti natriumia 3,2 g/l (tai 135-145 mmol/l) ja näissä arvoissa elimistö pyrkii säätelyn avulla natriumin pitämään. Ylimääräinen natrium poistuu tavallisesti virtsan mukana (2-5 g/vrk). Pelkällä vedenjuonnilla hyponatremiaa ei yleensä synny, koska ruokavaliosta on helposti saatavilla suolaa (natriumkloridi), ja henkilö voi juoda vuorokauden aikana jopa 5-10 litraa vettä. Veren natriumin määrä voi kuitenkin hetkellisesti laskea voimakkaan hikoilun tai nopeasti nautittavan hyvin suuren nestemäärän seurauksena.

Nestetasapainon ylläpito

Millainen on sitten oikeanlainen nesteytys ja miten sitä tulee seurata? Tämäkin on asia, josta ei kannata eikä tarvitse tehdä itselle hankalaa. Yläpuolella tekstissä on kerrottu mekanismeista, jotka vaikuttavat nestetasapainoon ja nämä asiat on hyvä ymmärtää taustalla. Kaksi päätekijää, jotka on hyvä pitää mielessä nesteytyksessä, ovat vesi ja varsinkin kuumissa olosuhteissa myös suola (elektrolyytit).

Nesteen tarve on yksilöllistä, mutta ravitsemussuositusten mukaan aikuisten tulisi nauttia nestettä juotuna vuorokauden aikana 1-1,5 litraa. Kesällä ja helteellä hieman enemmän, n. 2-3 litraa. Nestevajeen syntyessä elimistö laukaisee viestin nestevajeesta eli janon tunteen. Janon tunne onkin hyvä indikaatio ihmiselle, että elimistössä on jo nestevaje käynnissä, joka tulee korjata. Nestettä tulisi kuitenkin nauttia päivän aikana tasaisesti janon tunteen ilmaantuessakin, eikä kerralla suuria määriä. Virtsan väri kertoo myös oleellista tietoa nestetasapainosta. Yleensä tummempi virtsan väri on merkki siitä, että elimistössä on nestevaje.

Lähtökohtaisesti jokainen saa terveellisestä ruokavaliosta tarpeeksi suolaa ja harvoin suolan niukka saanti on ongelma. Ongelmana nykyisissä ravitsemustottumuksissa on enemmänkin suolan liikasaanti. Suolan saantiin on hyvä kiinnittää huomiota ravitsemussuositusten avulla. Suolan saantisuositus on enintään 5 grammaa vuorokaudessa eli noin teelusikallisen verran. Kesällä ja varsinkin helteillä harjoiteltaessa tai fyysistä työtä tehdessä on nesteen lisäksi myös elektrolyyttien saantiin hyvä kiinnittää huomiota, tästä vielä lisää jäljempänä.

Kesä, kuumuus ja fyysinen harjoittelu

Harjoitellessa hien eritys lisääntyy ja tämä luonnostaan lisää jo juomisen tarvetta. Jo lieväkin nestevajaus laskee vireystilaa ja altistaa lihaskrampeille. Jo ennen urheilua on hyvä huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Silloin nestevajausta ei synny niin helposti. Harjoitellessa on tärkeää juoda jo ennen janon tunnetta. Hyvänä nyrkkisääntönä on juoda vartin välein noin 1-2 dl nestettä. Jos harjoitus kestää yli tunnin tai se suoritetaan kuumissa olosuhteissa, esimerkiksi kesähelteillä, on juomaan perusteltua lisätä elektrolyyttejä. Elektrolyyttien lisääminen juomaan tehostaa veden ja nesteen jakautumista elimistössä harjoittelun aikana. Natriumin lisääminen urheilujuomaan on parempi vaihtoehto, kuin lisätä suolaa ruokiin ja aterioihin.

Pääkohtien kertaus:

  • Nestevaje aiheuttaa huonovointisuutta, päänsärkyjä ja lihaskramppeja
  • Elimistön nesteytykseen vaikuttaa sekä neste- että suolatasapaino
  • Janon tunne on merkki nestevajeesta
  • Nestettä tulee nauttia päivän aikana tasaisesti
  • Hyvä nyrkkisääntö on juoda urheilun aikana 1-2 dl vartin välein
  • Kuumissa olosuhteissa ja pitkissä harjoituksissa on hyvä lisätä juomaan elektrolyyttejä
  • Hieronta kiihdyttää aineenvaihduntaa, minkä seurauksena nestettä poistuu kehosta. Hieronnan jälkeen tulisikin muistaa juoda riittävästi vettä.

Kirjoittaja: Fysioterapeutti Joni Piri

Lähteet:

Duodecim Terveyskirjasto. Pertti Mustajoki. 2022. Hyponatremia (alhainen veren natrium).

Mero ym. 2016. Huippu-urheiluvalmennus. Teoria ja käytäntö päivittäisvalmennuksessa.

Ruokavirasto. 2022. Juomasuositukset ikäryhmittäin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 2024. Muista vedenjuonti, vältä nestehukka.

Vierimaa & Laurila. 2016. Keho. Anatomia ja fysiologia.

Purentalihashieronta, Nivelten mobilisointi  Ja Raajanivelten liikkuvuuden edistäminen

Pekka Timonen

Hei. Olen Pekka, koulutettu hieroja. Terveyden edistäminen kokonaisuudessaan on minulle suuri mielenkiinnonkohde. Erityisesti suorituskyvyn parantaminen sekä kehonhuolto tavoitteellisesti treenaaville on alaani. Autankin mielelläni myös treeniin, ravintoon, lepoon ja palautumiseen liittyvissä asioissa. Olen saanut hyvää palautetta napakoista otteista rentoutta unohtamatta, asiakkaan tarpeet ja toiveet huomioon ottaen. Liikunnallinen olen ollut aina, lajitaustaa on yleisurheilusta voima- ja kamppailulajeihin. 
 
Tervetuloa hierontaan! 
 
Erikoisosaaminen:
 
Purentalihashieronta
Nivelten mobilisointi 
Raajanivelten liikkuvuuden edistäminen
Koulutettu hieroja ja urheiluhieroja Fysioterapeuttiopiskelija

Mikko Happonen

Moi. Olen Mikko Happonen, koulutettu hieroja ja urheiluhieroja sekä toisen vuoden fysioterapeuttiopiskelija.  Ennen fysioterapeuttiopintojen alkua tein hierojan hommia 2 vuotta. Olen koko ikäni harrastanut monipuolisesti liikuntaa, mutta viimeiset vuodet ovat menneet erityisesti kiipeilyyn parissa. Alasta kiinnostuin liikunnallisen taustan ja omien urheiluvammojen hoidon myötä. Tätä kautta on tullut itselle halu auttaa muita osaamillani tavoilla ja pyrin jatkuvasti kehittämään itseäni sekä oppimaan uutta. 
 
Asiakkailtani olen saanut hyvää palautetta sopivan napakoista ja varman tuntuisista otteista. Käytän hieronnassa monipuolisesti klassisen- ja urheiluhieronnan otteita. Erityisesti kokemusta on niska-hartiaseudun vaivojen hoidosta, mutta työkaluja löytyy monipuolisesti koko kehon huoltoa varten. Fysioterapiaopintojen myötä olen saanut itseluottamusta erilaisten vaivojen tutkimisessa ja hoidossa. 
 
Tervetuloa rentoon, mutta napakkaan käsittelyyn!  
 
Erikoisosaaminen:  
Niska-hartiaseudun käsittely
Fysioterapeutti

Matias Ruotsalainen

Moikka, olen Matias Ruotsalainen, tammi-helmikuussa valmistuva fysioterapeutti. Harrastustaustaa urheilun parista löytyy monesta eri lajista, josta 7 vuotta hanmoodon parissa vietetty. Hanmoodon takia kiinnostukseni fysioterapia-alaa kohtaan alkoi, koska siellä jouduin miettimään miten keho toimii missäkin tilanteessa.

Viime syksyn aikana suoritin Fysiomakerilla neljä kuukautta kestäneen harjoittelun. Harjoittelun aikana syvensin osaamistani manuaaliseen terapiaan ja hierontaan. Sain harjoittelun aikana hyvää palautetta hieronnastani ja napakoista otteistani.

Mielenkiinnon kohteitani ovat tuki- ja liikuntaelimistön vaivat ja niiden ennaltaehkäisy. Vastaanotolla kohtaan sinut yksilöllisesti ja huomioin toiveesi ja tavoitteesi.

Tervetuloa käsittelyyn!

Erikoisosaaminen:

Stressikäsittely

Saa 5€ alennusta hieronnasta!

Tilaa uutiskirjeemme ja saat seuraavasta hieronnasta 5 euron alennuksen. Alennus voidaan käyttää vain kerran.

Fysioterapeutti

Kari-Pekka Sirkka

Morjens! Olen Kari-Pekka Sirkka, vuonna 2012 Tampereen Ammattikorkeakoulusta valmistunut fysioterapeutti. 
Iisalmessa syntynyt, savolainen sydämeltäni. Vastaanotolleni voit tulla erilaisten tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen hoitoon.

Pyrin työssäni etsimään tarkasti vaivojen alkuperäiset syyt, olivat ne jonkin lihasten heikkoudesta tai vaikka fascioiden kireydestä johtuvia. Ohjaan asiakkaalleni täsmälliset harjoitteet ja käytän hoidon mukana tarvittaessa manuaalisia käsittelytekniikoita, akupunktiota, teippausta ja fysikaalisia hoitoja.

Vapaa-ajallani minua pitävät kiireisenä kaksi pientä lastani. Urheilutaustaa minulta löytyy kamppailu-urheilun parista, viime vuosina harjoitteluni on ollut pääasiassa kuntosaliharjoittelua.

Tervetuloa vastaanotolleni!

Erikoisosaaminen:
-Niska-hartiaseudun kiputilat
-Alaselän kiputilat
-Olkapään kiputilat
-Polvikivut
-Akupunktio
-Purentalihaskäsittely

Lisäkoulutukseni:
-Fasciarautahieronta
-Purentalihasten fysioterapia
-Voimaharjoittelusta ja valmentavasta fysioterapiasta apua tulokselliseen fysioterapiaan
-Hoitava Hengitys
-Selkärangan manuaalisen tutkimisen ja hoidon peruskurssi (C1-2 OMT -kurssi)
-Voimaharjoittelun perusteet fysioterapeuteille
-Kinetic Control: alaselkä-lonkka & niska-olkapää
-Fasciakäsittely ( Anatomy trains)
-Akupunktio
-Mekaanisen diagnosoinnin ja terapian kansainvälinen perustutkinto (cert. MDT, McKenzie)