Verkkokaupassa ilmainen toimitus yli 50€ tilauksista

Mitä stressi on ja miten se vaikuttaa meihin?

Hei ja tervetuloa seuraamaan Fysiomakerin blogia. Tänne kirjoittelevat vaihtelevasti meidän eri ammattilaiset hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä asioista. 

Ensimmäinen blogitekstimme käsittelee stressiä ja sen on kirjoittanut koulutettu hieroja ja osteopaattiopiskelija Antti Taskinen. Stressistä aiheutuneita erilaisia kehon kireyksiä ja kiputiloja pystytään myös tietyille alueille kohdistettavalla hieronnalla sekä hengitysharjoituksilla lievittämään. Näitä käsittelyjä meillä tekevät Antin lisäksi fysioterapeuttimme Elli Tuovinen, Eija Hiltunen ja Janne Okkonen. 

Mitä stressi on ja miten se vaikuttaa meihin?

Stressi on kehon oma selviytymismekanismi, joka lyhytkestoisesti palvelee ihmisen eloonjäämistä, mutta kroonistuessaan se voi johtaa monenlaisiin vaivoihin. Nykytiedon valossa stressi on riskitekijänä jopa 75-90% tunnetuista sairauksista eli lähes kaikissa. Stressi ei ole ainoastaan kokemus, vaan sillä on myös suoria vaikutuksia kehon toimintaan ja terveyteen, esimerkiksi verenpaineeseen, aivojen toimintaan ja sydämen toimintaan. Kaikki stressi ei luonnollisesti ole negatiivista, sillä esimerkiksi urheilu ja harrastukset voivat hetkellisesti tuottaa kehossa stressireaktion, joka on siinä tilanteessa suorituskyvyn näkökulmasta hyödyllistä ja tarpeelilsta. Ongelmat kuitenkin alkavat, jos stressitasot eivät pääse laskemaan ja kroonistuvat päiviksi, kuukausiksi ja jopa vuosiksi. Stressin tiedetäänkin nykyään aikaansaavan pysyviä muutoksia aivoissa. 

Stressin alla keho alkaa vapauttaa erilaisia välittäjäaineita, kuten adrenaliinia ja kortisolia. Kortisolin tehtäviin kuuluvat mm. immuunijärjestelmän ylläpitäminen ja verensokerin säätely, joten normaalit kortisolimäärät ovatkin välttämättömiä kehon normaalin toiminnan ylläpitämiseksi. Kuitenkin kortisolin ollessa kroonisesti koholla, sillä alkaa olla elimistöä tuhoavia vaikutuksia. Kroonisesti kohonneen kortisolin on esimerkiksi huomattu pienentävän aivojen etuotsalohkon kokoa ja tuhoavan aivosoluja. Etuotsalohko säätelee mm. muistia, oppimista, kivun säätelyä ja immuunipuolustusta sekä hormonitoimintaa. Tämän lisäksi se on myös vastuussa tunteiden säätelystä, toimien ikään kuin suodattimena erilaisille impulsseille. Etuotsalohko on siis suoraan yhteydessä amygdalaan, tunteita säätelevään alueeseen, jonka tehtäviin kuuluu mm. ulkoisten uhkien tunnistaminen ja se puolestaan on yhteydessä myös hypotalamukseen, joka on vastuussa esimerkiksi kortisolin ja adrenaliinin erityksestä. Ongelmat näillä alueilla voivatkin johtaa esimerkiksi keskittymisvaikeuksiin, levottomuuteen, ahdistuneisuuteen ja mielenterveyden ongelmiin. Krooninen stressi voi vaikuttaa myös useisiin muihin kehon alueisiin nostaen matala-asteista tulehdustilaa, joka pitkällä tähtäimellä voi omalta osaltaan johtaa lukuisiin terveysongelmiin, kuten verensokerin säätelyn ongelmiin, sydän- ja verisuonitauteihin ja jopa nostaa jopa Alzheimerin taudin riskiä.

Jos aivot saavat jatkuvaa viestiä vaarasta stressin muodossa, tietyt aivoväylät vahvistuvat ja herkistyvät, jolloin reagointi stressiin tapahtuu aina vain herkemmin ja voimakkaammin. Tunteita säätelevien aivojen alueiden aktiivisuuden vähentyessä ihminen herkistyy entisestään stressille ja negatiivisille kokemuksille. Stressin on huomattu myös aktivoivan ja kiristävän suuria lihaksia ja vähentävän selkärangan pienten lihasten aktiivisuutta, jotka ovat suurelta osin vastuussa esimerkiksi kehon asentoaistista ja informaation kulusta rangan kautta aivoille. Stressireaktion aikana adrenaliini puskee verta isoihin lihaksiin, jotta toimintakyky pysyisi hyvänä. Stressi siis aktivoi kehomme toiminnan kaikkein alkukantaisimpia osia.

”Etuotsalohkon toiminnan vähentyminen stressin alla on merkittävässä roolissa ihmisen fyysisen ja psyykkisen terveyden ymmärtämisen näkökulmasta. Itsehillinnän menettäminen stressin alla voi johtaa useisiin haitallisiin käytösmalleihin, kuten lääkkeiden ja huumeiden väärinkäyttöön, liialliseen alkoholin kulutukseen, tupakointiin ja liialliseen syömiseen.”

-A. Arnsten – neurotutkija

Sillä, mikä on sisäinen tilamme, on ratkaiseva merkitys siihen, miten koemme maailman, miten tulkitsemme ulkoisia ärsykkeitä, millaisia tunteita koemme päivän aikana ja millaisia valintoja teemme elämässämme. Ajatuksemme voivat sairastuttaa meidät siinä missä ne voivat myös edistää terveyttä. Voisi sanoa, että koemme ja elämme maailman hermostomme kautta. Stressin tilassa ihminen alkaa käyttäytyä impulsiivisemmin ja tehdä tutkitusti huonompia valintoja, sillä reagoimme helpommin ja voimakkaammin ulkoa tuleviin ärsykkeisiin ja tilanteisiin. 

Kuvat: Heidi Haavik – Chirosacademy

Kuvat: Heidi Haavik – Chirosacademy

Purentalihashieronta, Nivelten mobilisointi  Ja Raajanivelten liikkuvuuden edistäminen

Pekka Timonen

Hei. Olen Pekka, koulutettu hieroja. Terveyden edistäminen kokonaisuudessaan on minulle suuri mielenkiinnonkohde. Erityisesti suorituskyvyn parantaminen sekä kehonhuolto tavoitteellisesti treenaaville on alaani. Autankin mielelläni myös treeniin, ravintoon, lepoon ja palautumiseen liittyvissä asioissa. Olen saanut hyvää palautetta napakoista otteista rentoutta unohtamatta, asiakkaan tarpeet ja toiveet huomioon ottaen. Liikunnallinen olen ollut aina, lajitaustaa on yleisurheilusta voima- ja kamppailulajeihin. 
 
Tervetuloa hierontaan! 
 
Erikoisosaaminen:
 
Purentalihashieronta
Nivelten mobilisointi 
Raajanivelten liikkuvuuden edistäminen
Koulutettu hieroja ja urheiluhieroja Fysioterapeuttiopiskelija

Mikko Happonen

Moi. Olen Mikko Happonen, koulutettu hieroja ja urheiluhieroja sekä toisen vuoden fysioterapeuttiopiskelija.  Ennen fysioterapeuttiopintojen alkua tein hierojan hommia 2 vuotta. Olen koko ikäni harrastanut monipuolisesti liikuntaa, mutta viimeiset vuodet ovat menneet erityisesti kiipeilyyn parissa. Alasta kiinnostuin liikunnallisen taustan ja omien urheiluvammojen hoidon myötä. Tätä kautta on tullut itselle halu auttaa muita osaamillani tavoilla ja pyrin jatkuvasti kehittämään itseäni sekä oppimaan uutta. 
 
Asiakkailtani olen saanut hyvää palautetta sopivan napakoista ja varman tuntuisista otteista. Käytän hieronnassa monipuolisesti klassisen- ja urheiluhieronnan otteita. Erityisesti kokemusta on niska-hartiaseudun vaivojen hoidosta, mutta työkaluja löytyy monipuolisesti koko kehon huoltoa varten. Fysioterapiaopintojen myötä olen saanut itseluottamusta erilaisten vaivojen tutkimisessa ja hoidossa. 
 
Tervetuloa rentoon, mutta napakkaan käsittelyyn!  
 
Erikoisosaaminen:  
Niska-hartiaseudun käsittely
Fysioterapeutti

Matias Ruotsalainen

Moikka, olen Matias Ruotsalainen, tammi-helmikuussa valmistuva fysioterapeutti. Harrastustaustaa urheilun parista löytyy monesta eri lajista, josta 7 vuotta hanmoodon parissa vietetty. Hanmoodon takia kiinnostukseni fysioterapia-alaa kohtaan alkoi, koska siellä jouduin miettimään miten keho toimii missäkin tilanteessa.

Viime syksyn aikana suoritin Fysiomakerilla neljä kuukautta kestäneen harjoittelun. Harjoittelun aikana syvensin osaamistani manuaaliseen terapiaan ja hierontaan. Sain harjoittelun aikana hyvää palautetta hieronnastani ja napakoista otteistani.

Mielenkiinnon kohteitani ovat tuki- ja liikuntaelimistön vaivat ja niiden ennaltaehkäisy. Vastaanotolla kohtaan sinut yksilöllisesti ja huomioin toiveesi ja tavoitteesi.

Tervetuloa käsittelyyn!

Erikoisosaaminen:

Stressikäsittely

Saa 5€ alennusta hieronnasta!

Tilaa uutiskirjeemme ja saat seuraavasta hieronnasta 5 euron alennuksen. Alennus voidaan käyttää vain kerran.

Fysioterapeutti

Kari-Pekka Sirkka

Morjens! Olen Kari-Pekka Sirkka, vuonna 2012 Tampereen Ammattikorkeakoulusta valmistunut fysioterapeutti. 
Iisalmessa syntynyt, savolainen sydämeltäni. Vastaanotolleni voit tulla erilaisten tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen hoitoon.

Pyrin työssäni etsimään tarkasti vaivojen alkuperäiset syyt, olivat ne jonkin lihasten heikkoudesta tai vaikka fascioiden kireydestä johtuvia. Ohjaan asiakkaalleni täsmälliset harjoitteet ja käytän hoidon mukana tarvittaessa manuaalisia käsittelytekniikoita, akupunktiota, teippausta ja fysikaalisia hoitoja.

Vapaa-ajallani minua pitävät kiireisenä kaksi pientä lastani. Urheilutaustaa minulta löytyy kamppailu-urheilun parista, viime vuosina harjoitteluni on ollut pääasiassa kuntosaliharjoittelua.

Tervetuloa vastaanotolleni!

Erikoisosaaminen:
-Niska-hartiaseudun kiputilat
-Alaselän kiputilat
-Olkapään kiputilat
-Polvikivut
-Akupunktio
-Purentalihaskäsittely

Lisäkoulutukseni:
-Fasciarautahieronta
-Purentalihasten fysioterapia
-Voimaharjoittelusta ja valmentavasta fysioterapiasta apua tulokselliseen fysioterapiaan
-Hoitava Hengitys
-Selkärangan manuaalisen tutkimisen ja hoidon peruskurssi (C1-2 OMT -kurssi)
-Voimaharjoittelun perusteet fysioterapeuteille
-Kinetic Control: alaselkä-lonkka & niska-olkapää
-Fasciakäsittely ( Anatomy trains)
-Akupunktio
-Mekaanisen diagnosoinnin ja terapian kansainvälinen perustutkinto (cert. MDT, McKenzie)