Verkkokaupassa ilmainen toimitus yli 50€ tilauksista

Kuinka voin olla avuksenne, kipu?

Kipu on keskeinen aihe niin fysioterapeutin kuin hierojan työssä. Siitä pyritään pääsemään eroon, tai ainakin vähentämään sitä. Kipua on monenlaista ja sen tehtävä on viestiä meitä. Niin kuin autossa vilkkuva (ärsyttävä) moottorin valo, viestii meille siitä, että jotain on vialla… vai onko? 

Kivun määritelmä Kansainvälisen kivuntutkimusjärjestön mukaan: ”Kipu on epämiellyttävä aistimus- ja tunnekokemus, joka liittyy todettuun tai mahdolliseen kudosvaurioon tai jota kuvataan samalla tavoin”. Henkilö voi esimerkiksi kokea alaselän kipua, vaikka magneettikuvasta ei löytyisi mitään konkreettista selittävää tekijää. Fysioterapeutille asiakas hakeutuu yleisimmin tuki- ja liikuntaelin vaivojen/kipujen takia, mutta psyykkistä hyvinvointia ei sovi unohtaa tai erottaa tästä. Tyytymättömyys johonkin elämän osa-alueeseen voi altistaa tai aiheuttaa kipua, mitä ei pystytä ”todeksi” selittämään. On tärkeä muistaa, että kaikki koettu kipu on todellista sitä kokevalle henkilölle. Lyhyesti ja suppeasti avattuna aivot käsittelevät kehosta saapuvaa tietoa, jonka myötä se päättää onko informaatio uhkaavaa, vaarallista, neutraalia tai positiivista. Kivun aistiminenkin tapahtuu siis aivoissa. Kipuaistimus välittyy meille vapaiden reseptorien kautta. Kipu on subjektiivinen kokemus, eikä sitä voi suoraan fyysisesti mitata. Jäljille kivun intensiivisyydestä voidaan erilaisilla lomakkeilla tai kysymyksillä kuitenkin pyrkiä pääsemään: 

”Kuvaile kipua asteikolla 1–10”.  

”Tuntuuko kipu tylppänä, terävänä, polttavana, jomottavana tai säteilevänä?” 

”Milloin tai millaisessa tilanteessa tunnet kipua eniten?”

Kipua pahentavia tekijöitä voi olla: Depressio, univaje, nosebo, katastrofiajattelu, pelkokäyttäytyminen, stressi, frustraatio, pelko, päihteiden käyttö, tyytymättömyys työhön tai liikkumiseen liittyvä pelko.

Plasebon sekä nosebon vaikutus varsinkin kipuun on suurta. Hyvä luottamus terapeuttiin ja positiiviset odotukset kuntoutusprojektia kohtaan voivat vähentää kipua, kun taas pelottelu tai kauhistelu liittyen asiakkaan vaivaan voi aiheuttaa kivun voimakkaampaa kokemista. Hyvä luottamussuhde sekä vuorovaikutus asiakkaan ja terapeutin välillä voi olla jo itsessään kipua lievittävää.  

Fysioterapiakäynnin aikana pyritään yhdessä selvittämään kipua ja sen syytä. Tapaamisen aikana selvitetään, onko kivun syy suurimmaksi osaksi mekaanista, tulehduksellista tai iskeemista. Haastattelun ja testaamisesta löytyneiden mahdollisten löydösten myötä keskustellaan, kuinka kipu saataisiin kuriin. Kipuun liittyvistä peloista keskustellaan tapaamisen aikana, jottei sitä kohden kehkeytyisi pelkokäyttäytymistä. On tärkeä saada kokonaiskuva asiakkaan jaksamiseen ja kuntoutukseen liittyvistä resursseista sekä tavoitteista, ettei harjoittelusta tule liian kuormittavaa.  

Mikä voisi auttaa kipuun? 

Yksi keskeisiä asioita on liikunta ja liikkuminen, kun kyseessä on tuki- ja liikuntaelinvaivat. On myös näyttöä, että liikunnalla on positiivisia vaikutteita muihinkin, kuin TULE-vaivoihin. Esimerkiksi depressioon, muistisairauksiin. Varsinkin kroonisen kivun hoidossa asiakas voi saada parhainta apua moniammatillisen yhteistyön kautta (esim. lääkärin, psykologin sekä fysioterapeutin yhteistyö). TULE -tyyppisissä kivuissa liikunta, eli kuntouttava harjoittelu voi kohdentua pelkästään kohdealueelle tai olla epäsuorempaa. Kuntouttavat harjoitteet voivat olla esimerkiksi aerobisia, konsentrisia, eksentrisiä tai isometrisiä riippuen asiakkaan tilanteesta. Harjoittelun yhteydessä epämiellyttävää tuntemusta tai kipua voi myös ilmetä, mikä ei ole aina heti merkki siitä, etteikö harjoittelua saisi jatkaa.  

Riittävän unen saanti on tärkeä osa myös kivun hoidossa.  Riittävä uni takaa paremman palautumisen, mielialan sekä jaksamisen. Huonosti nukuttuna myös kivun kokeminen voi olla voimakkaampaa. Yleisesti kaikilla elämän arkisilla tavoilla on merkitystä kipuun (esim. ruokailu tottumukset, ylipaino, inaktiivisuus).   

Manuaalisesta käsittelystä, kuten hieronnasta tai mobilisaatiosta voi olla apua kivun lievityksessä esimerkiksi loukkaantumisen jälkeisen kuntoutuksen alkuvaiheessa, jolloin hieroja tai fysioterapeutti on aktiivisessa roolissa ja asiakas passiivisessa. Mikäli asiakas mieltää hieronnan rentouttavaksi, mukavaksi tapahtumaksi voi olosta tulla rentoutunut ja kivun tunteminen vähentyy epäsuorasti. 

Tämä kirjoitus raottaa vain pienen kurkistuksen verran kivun maailmaan. Kirjoituksen tarkoituksena on ilmaista sitä, että kivun kanssa ei tarvitse tai pidä olla yksin. Meillä Fysiomakerilla löytyy alan ammattilaisia niin manuaalisen-, kuin toiminnallisen terapian saralta. Palvelumme kohdentuvat tuki- ja liikuntaelinvaivoihin. 

Terveyttä on myös kivun kanssa. 

Purentalihashieronta, Nivelten mobilisointi  Ja Raajanivelten liikkuvuuden edistäminen

Pekka Timonen

Hei. Olen Pekka, koulutettu hieroja. Terveyden edistäminen kokonaisuudessaan on minulle suuri mielenkiinnonkohde. Erityisesti suorituskyvyn parantaminen sekä kehonhuolto tavoitteellisesti treenaaville on alaani. Autankin mielelläni myös treeniin, ravintoon, lepoon ja palautumiseen liittyvissä asioissa. Olen saanut hyvää palautetta napakoista otteista rentoutta unohtamatta, asiakkaan tarpeet ja toiveet huomioon ottaen. Liikunnallinen olen ollut aina, lajitaustaa on yleisurheilusta voima- ja kamppailulajeihin. 
 
Tervetuloa hierontaan! 
 
Erikoisosaaminen:
 
Purentalihashieronta
Nivelten mobilisointi 
Raajanivelten liikkuvuuden edistäminen
Koulutettu hieroja ja urheiluhieroja Fysioterapeuttiopiskelija

Mikko Happonen

Moi. Olen Mikko Happonen, koulutettu hieroja ja urheiluhieroja sekä toisen vuoden fysioterapeuttiopiskelija.  Ennen fysioterapeuttiopintojen alkua tein hierojan hommia 2 vuotta. Olen koko ikäni harrastanut monipuolisesti liikuntaa, mutta viimeiset vuodet ovat menneet erityisesti kiipeilyyn parissa. Alasta kiinnostuin liikunnallisen taustan ja omien urheiluvammojen hoidon myötä. Tätä kautta on tullut itselle halu auttaa muita osaamillani tavoilla ja pyrin jatkuvasti kehittämään itseäni sekä oppimaan uutta. 
 
Asiakkailtani olen saanut hyvää palautetta sopivan napakoista ja varman tuntuisista otteista. Käytän hieronnassa monipuolisesti klassisen- ja urheiluhieronnan otteita. Erityisesti kokemusta on niska-hartiaseudun vaivojen hoidosta, mutta työkaluja löytyy monipuolisesti koko kehon huoltoa varten. Fysioterapiaopintojen myötä olen saanut itseluottamusta erilaisten vaivojen tutkimisessa ja hoidossa. 
 
Tervetuloa rentoon, mutta napakkaan käsittelyyn!  
 
Erikoisosaaminen:  
Niska-hartiaseudun käsittely
Fysioterapeutti

Matias Ruotsalainen

Moikka, olen Matias Ruotsalainen, tammi-helmikuussa valmistuva fysioterapeutti. Harrastustaustaa urheilun parista löytyy monesta eri lajista, josta 7 vuotta hanmoodon parissa vietetty. Hanmoodon takia kiinnostukseni fysioterapia-alaa kohtaan alkoi, koska siellä jouduin miettimään miten keho toimii missäkin tilanteessa.

Viime syksyn aikana suoritin Fysiomakerilla neljä kuukautta kestäneen harjoittelun. Harjoittelun aikana syvensin osaamistani manuaaliseen terapiaan ja hierontaan. Sain harjoittelun aikana hyvää palautetta hieronnastani ja napakoista otteistani.

Mielenkiinnon kohteitani ovat tuki- ja liikuntaelimistön vaivat ja niiden ennaltaehkäisy. Vastaanotolla kohtaan sinut yksilöllisesti ja huomioin toiveesi ja tavoitteesi.

Tervetuloa käsittelyyn!

Erikoisosaaminen:

Stressikäsittely

Saa 5€ alennusta hieronnasta!

Tilaa uutiskirjeemme ja saat seuraavasta hieronnasta 5 euron alennuksen. Alennus voidaan käyttää vain kerran.

Fysioterapeutti

Kari-Pekka Sirkka

Morjens! Olen Kari-Pekka Sirkka, vuonna 2012 Tampereen Ammattikorkeakoulusta valmistunut fysioterapeutti. 
Iisalmessa syntynyt, savolainen sydämeltäni. Vastaanotolleni voit tulla erilaisten tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen hoitoon.

Pyrin työssäni etsimään tarkasti vaivojen alkuperäiset syyt, olivat ne jonkin lihasten heikkoudesta tai vaikka fascioiden kireydestä johtuvia. Ohjaan asiakkaalleni täsmälliset harjoitteet ja käytän hoidon mukana tarvittaessa manuaalisia käsittelytekniikoita, akupunktiota, teippausta ja fysikaalisia hoitoja.

Vapaa-ajallani minua pitävät kiireisenä kaksi pientä lastani. Urheilutaustaa minulta löytyy kamppailu-urheilun parista, viime vuosina harjoitteluni on ollut pääasiassa kuntosaliharjoittelua.

Tervetuloa vastaanotolleni!

Erikoisosaaminen:
-Niska-hartiaseudun kiputilat
-Alaselän kiputilat
-Olkapään kiputilat
-Polvikivut
-Akupunktio
-Purentalihaskäsittely

Lisäkoulutukseni:
-Fasciarautahieronta
-Purentalihasten fysioterapia
-Voimaharjoittelusta ja valmentavasta fysioterapiasta apua tulokselliseen fysioterapiaan
-Hoitava Hengitys
-Selkärangan manuaalisen tutkimisen ja hoidon peruskurssi (C1-2 OMT -kurssi)
-Voimaharjoittelun perusteet fysioterapeuteille
-Kinetic Control: alaselkä-lonkka & niska-olkapää
-Fasciakäsittely ( Anatomy trains)
-Akupunktio
-Mekaanisen diagnosoinnin ja terapian kansainvälinen perustutkinto (cert. MDT, McKenzie)